Porady

Sok z aronii – jakie ma właściwości zdrowotne?

sok-z-aronii

Pochodzenie aronii

Jak już wspomnieliśmy, aronia należy do rodziny różowatych. W naturze rośnie w Ameryce Północnej – w Kanadzie i USA, a dokładnie od Wielkich Jezior aż po Florydę. Aronia jest rośliną odporną na bardzo niskie temperatury – nawet poniżej 30 stopni Celsjusza i nie ma szczególnych wymagań pod względem uprawy. Nie potrzebuje bardzo dobrej jakości gleby – będzie rosnąć również tam, gdzie nie da się uprawiać innych roślin sadowniczych. Do Europy aronia czerwonoowocowa dotarła w XVIII wieku, kiedy to rozpoczęto jej uprawę w Skandynawii i Rosji. Od tej pory wyselekcjonowano wiele odmian hodowlanych tej rośliny. Przykładem może być rosyjska odmiana – Aronia mitschurinii „Amit”, która ma duże i słodkie owoce, ale przede wszystkim jest odporna na bardzo wysoki mróz.

Krzewy aronii dorastają do 2,5–3 metrów. Jej korzenie są cienkie i rozrastają się horyzontalnie. Pąki kwiatowe i liściowe mają około 1 cm długości i 3–4 mm szerokości. Pąki kwiatowe rozwijają się w Europie zdecydowanie wolniej niż w przypadku innych krzewów owocowych. Zaczynają kwitnąć w kwietniu, a w przypadku aronii czerwonej dzieje się to jeszcze później, bo w maju. Okres dojrzewania owoców aronii jest różny, w zależności od gatunku. Odmiany Aronia melanocarpa i Aronia prunifolia dojrzałość uzyskują na przełomie sierpnia i września, natomiast owoce Aronii arbutifolii dopiero na przełomie września i października.

Przez kilkadziesiąt lat od jej poznania, aronia pełniła głównie funkcję dekoracyjną w ogrodach i parkach. Jej walory użytkowe zostały odkryte przez rosyjskiego botanika Iwana Miczurina, a miało to miejsce na początku XX wieku. Kiedy aronia trafiła do Polski? Dopiero w 1976 roku. Pierwsze sadzonki posadzono w okolicach Janowa Lubelskiego i Kraśnika. Kiedy okazało się, że jej uprawa w Polsce nie sprawia żadnych problemów, rozpowszechniono ją na cały kraj.

Aronia – właściwości

Owoce aronii w ok. 80 proc. składają się z wody, a w ok. 20 proc. z suchej masy. W składzie znajduje się błonnik pokarmowy, cukry redukujące, tłuszcz, białko, witaminy oraz makro i mikroelementy. Liczne badania potwierdzają korzystne właściwości aronii. Jest ona m.in. najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców, jakie dostępne są na rynku. Owoce aronii mają 4 razy silniejsze działanie przeciwutleniające niż truskawki czy żurawina. Badania potwierdzają, że dieta bogata w polifenole, których źródłem jest aronia, ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Spożywanie polifenoli odgrywa istotną rolę w prewencji takich chorób jak m.in.:

  • udar mózgu,
  • zawał serca,
  • miażdżyca.

Polifenole wpływają także korzystnie na takie procesy jak: 

  • Opóźnianie starzenia się organizmu.
  • Zapobieganie i wspomaganie leczenia cukrzycy typu II oraz miażdżycy – badania wykazują, że podawanie chorym produktów zawierających aronię korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi, ma też pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i lipidów.
  • Działanie przeciwmutagenne – zdolność tę potwierdziły badania przeprowadzone na hodowli ludzkich limfocytów.
  • Działanie antyutleniające  – polifenole aronii są silnymi przeciwutleniaczami, które wpływają hamująco m.in. na cykl życiowy nieprawidłowych komórek w organizmie.
  • Działanie hepatoochronne – badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że antocyjany oraz inne związki fenolowe, które znajdują się w soku z aronii, hamują peroksydację lipidów.
  • Działanie gastroochronne – badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że sok z aronii ma działanie przeciwwrzodowe i ochraniające błonę śluzową przewodu pokarmowego.
  • Wpływ na układ krążenia – aronia działa ochronnie na naczynia krwionośne, m.in. poprzez właściwości przeciwzakrzepowe, naczynioochronne, kardioochronne i hipotensyjne.
  • Zapobieganie chorobom oczu – wykazano korzystny wpływ aronii chroniący przed rozwijającą się zaćmą czy degradacją plamki żółtej.
  • Działanie promieniochronne –  żel z owoców aronii chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UVB.

Przepis na sok z aronii

Stosowanie produktów z owoców aronii jest powszechne ze względu na jej właściwości prozdrowotne. Jak przygotować sok z aronii? Potrzebujesz:

  • 1 kg świeżych owoców aronii,
  • 0,5 kg cukru lub mniej – wedle upodobań,
  • 1–2 cytryny,
  • 1 szklankę wody.

Zacznij od umycia owoców i usunięcia ewentualnych listków. Następnie, przy pomocy blendera, rozdrobnij owoce aronii i do uzyskanej masy dodaj pozostałe składniki. Gotuj całość przez około 30 minut. Przecedź wywar przez sito i przelej do wyparzonych wcześniej słoików. Tak uzyskany sok z aronii należy trzymać w suchym miejscu. Uwaga: wymaga on pasteryzacji, gdyż w przeciwnym wypadku może się zepsuć. Sok możesz również przygotować w wersji bez cukru.

lek. Michał Dąbrowski

Źródła:

http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/09/pf_2017_145-157.pdf